Sök
Stäng denna sökruta.

Slipp dålig lukt från avloppet när du varit bortrest

13 augusti 2024

Luktade det illa när du kom hem igen efter semesterresan?

Sommarsemestrarna är snart över, och många har njutit av sin ledighet. Men för några väntar en otrevlig överraskning när de kommer hem igen – en obehaglig lukt från badrummets eller tvättstugans golvbrunn. Det är ett problem du enkelt kan komma ifrån med ett NOOD-vattenlås från Purus.

NOOD luktfria vattenlås ingår som standard i alla våra designgolvbrunnar, såsom Purus Line, Pro Line, Line Vinyl Plus och i hörngolvbrunnen Corner. I flera av våra traditionella brunnar kan du byta vattenlås till ett NOOD-vattenlås. Med NOOD slipper du kemikalier som ofta skapar problem både i dina rör och i vår natur.

För att undvika dålig lukt är det också viktigt att hålla din golvbrunn ren. Det gör du i enkla steg på ett par minuter.

Varför uppstår det dålig lukt ifrån golvbrunnen?

Om din golvbrunn är oanvänd under en längre tid, som t.ex. när du är bortrest en vecka eller två, kan vattenlåset torka ut. Då kan luft som för med sig dålig lukt från avloppsrören tränga upp i din bostad. Vattenlåset fungerar som en barriär genom att det står en viss mängd vatten i behållaren som hindrar lukt/luft att tränga upp från avloppsrören.

När vattnet torkar ut finns inget som hindrar den dåliga lukten från att tränga bakåt upp i rummet. Detta är ett  vanligt problem i golvbrunnar som sällan används, som när du t.ex. åker på semester ett tag eller i fritidshus eller garage/förråd/tvättstugor där golvbrunnen ofta kan stå oanvända under en längre tid och då torkar ut.

 

Gör det själv tips och husmorsknep

Många använder sig av gamla husmorsknep för att slippa dålig lukt och stopp i avloppet. Några inkluderar att slå matolja i avloppet för att försegla vattnet, använda sig av ättika och salt eller tillsätta kemikalier för att slippa dålig lukt. Även om några av dessa knep kan vara effektiva på kort sikt, så är få av dem lämpliga. Att t.ex. slå fett eller olja i golvbrunnar och avlopp är direkt olämpligt då det kan orsaka proppar och stop, kemikalier kan försvaga och förkorta livslängden på rör och golvbrunnar samt är skadliga för miljön och bör inte spolas ut med vårt avloppsvatten.  

Purus PRO Line Premium med konvex hårsil och NOOD luktfritt vattenlås gör att du kan undvika dålig lukt från avloppet när det står oanvänt ett tag.

NOOD (NO Odour) Vattenlås

NOOD står för “No Odour”. Det är ett kombinerat klassiskt vattenlås med vattenspegel och mekaniskt vattenlås som stänger när det inte strömmar vatten. Det hindrar på två sätt effektivt dålig lukt från att stiga upp ur golvbrunnen även om det står oanvänt under en längre tid.

 

NOOD finns till alla våra designgolvbrunnar och till de flesta av våra traditionella golvbrunnar.

Designgolvbrunnar från Purus är noga utvecklade för att kombinera estetik och funktion. Silarna är designade för att ge bästa flödeskapacitet till avrinningsvattnet. Samtidigt är de en första försvarslinje gällande att fånga upp smuts och hår.

Under silen finns en urtagbar hårsil som ser till att hår och större partiklar inte åker ner i vattenlåset. NOOD-vattenlåset är en kombination av ett klassiskt vattenlås och ett mekaniskt vattenlås, det är enkelt att rengöra med varmt vatten och lite såpa och kräver minimalt underhåll. Det säkrar för en hygienisk och problemfri lösning till våra moderna badrum.

Läs mer om vår senaste designgolvbrunn här.

En praktisk och miljövänlig lösning

Genom att investera i ett NOOD-vattenlås eller en golvbrunn där detta ingår, får du inte bara ett fräscht och luktfritt badrum, du bidrar också till att reducera användningen av skadliga kemikalier som riskerar att skada både vår miljö och dina avloppsledningar. NOOD-låset låter dig åka på semester utan att behöva komma hem till en tråkig överraskning i form av ett stinkande badrum, oavsett hur länge du varit borta.

Rengör ditt vattenlås enkelt och snabbt!

När du har en Purus designgolvbrunn i duschen eller andra golvbrunnar med NOOD-vattenlås blir rengöring väldigt lätt. Tre steg sen är det fräscht igen.

  1. Lyft på silen (använd lyftkrokarna som medföljer så du inte repar den).
  2. Avlägsna allt hår och smuts från hårsilen.
  3. Skölj vattenlåset med varmt vatten i ca 20 sek. Är det riktigt smutsigt kan det få ligga i såpa/varmvatten-lösning en stund innan du sköljer det.
 
OBS! Det är inte nödvändigt att ta ur vattenlåset för rengöring, men det görs enkelt genom att dra lätt i metallbygeln som sitter i låset. NOOD-låset ska absolut INTE demonteras, då förstörs fjädermekanismen och vattenlåset fungerar inte längre som avsett.

Fler lösningar mot dålig lukt

För dig som har problem med dålig lukt har Purus även andra lösningar som passar bättre för till exempel handfat och spilltrattar, t.ex vår PUM. Läs mer om dessa här.