Sök
Stäng denna sökruta.

Purus tillhandahåller EPD:er för Nordens mest installerade golvbrunnar

16 september 2024

miljödeklarationer med livscykelperspektiv

EPD:er signalerar en producents åtagande att mäta och minska miljöpåverkan från sina produkter och tjänster och rapportera dessa effekter på ett transparent sätt. Därför är vi på Purus stolta över att ha byggt upp en metod och struktur för merparten av vårt breda sortiment som nu har granskats och godkänts via en oberoende verifiering.

Förkortningen EPD kommer från det engelska begreppet för miljövarudeklaration – Environmental Product Declaration, vilken beskriver en produkts miljöprestanda i ett livscykelperspektiv. En EPD består av tre delar:

  • produktdatablad
  • metodval
  • resultat från bedömningen av miljöpåverkan

Det huvudsakliga syftet är att du som kund med hjälp av dessa indata ska kunna göra en livscykelanalys (LCA) för dina byggnader. Värt att notera är att EPD:er från olika tillverkare måste omfatta samma kriterier för att du ska kunna jämföra resultaten.

Purus EPD:er är giltiga i fem år och följer standarden SS-­EN 15804:2012+A2:2019. Miljövarudeklarationerna är tredjepartsgranskade och godkända via en oberoende verifiering. Detta säkerställer att informationen är trovärdig.

Deklarationerna för Purus traditionella plastgolvbrunnar, som är de mest installerade i nordiska byggnader, är publicerade i portalen för det internationella EPD-systemet på environdec.com. De modeller som omfattas indikeras med EPD-loggan under fliken certifikat i produktdatabasen på purus.se.

Purus EPD:er beskriver att våra golvbrunnar i formsprutad PP, PEH och ABS för installation inomhus har en referenslivslängd på åtminstone 50 år, utan att avge några emissioner under användningstiden. En annan fördel för dig som Purus-kund är att vi, tack vare vår lokala produktion och utbredda distributionsnät, kan hålla nere transportbehovet och därigenom minska vårt koldioxidavtryck.

Vår breda produktflora innehåller många modeller som i sin tur fås i olika utloppsdimensioner och -riktningsvarianter. Det innebär att modellerna Purus Oden, Brage, Ymer, Freja, Saga, MiniMax, S-serien, Våke, Våge, Loke med flera deklareras på samma vis, med underlag för miljöpåverkan per enhet beräknad per kilogram massa.

EPD:er utgör också ett väsentligt verktyg för oss som producent i vårt löpande förbättringsarbete och som stöd i vägval för att ta beslut om åtgärder som minskar vår miljöpåverkan.

Nästa steg i processen för Purus är att deklarera och låta granska miljöpåverkan vad gäller en stor andel av sortimentet för väggnära designgolvbrunnar.

Purus 150 Drop sil vit
Environmental Product Declarations (EPD) logo
EPD system diagram
EPD Purus plastgolvbrunnar

Scanna QR-koden ovan med en mobilkamera för att gå direkt till EPD-IES-0013337:001 (S-P-13337) som omfattar flera av Purus vanligaste plastgolvbrunnar.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Produktchef Håkan Fridvall för vidare information via mejl hakan.fridvall@purus.se eller telefon 010-41 44 925.