Sök
Stäng denna sökruta.

Badrumsnyheter från Cersaie 2024

5 oktober 2024

Från tidlös elegans till lek med färger

Hur ser de närmaste årens badrumsdesign ut?

Cersaie 2024 gav oss en djupdykning i det senaste inom badrumsdesign, där naturinspirerat, klassisk elegans och lite touch av färgglada detaljer dominerade. Även om många av de trender vi ser idag bygger på det tidlösa och naturinspirerade fick vi också en presentation av mer vågade val som kan inspirera framtidens badrum – både i Sverige och internationellt.

Det var inspirerade med många olika designlösningarna, men vi såg också tydligt att det var mindre fokus på teknisk VVS och ny teknologi än det varit de senaste åren.

Som leverantör av golvbrunnar är vi på Purus angelägna om att våra produkter inte bara ska vara funktionella, utan även kunna integreras sömlöst som en naturlig del av inredningen och bidra till den övergripande rumsupplevelsen. Därför vill vi hålla oss uppdaterade om trender och influenser för de miljöer våra produkter ska verka i – särskilt med fokus på designbrunnar och framtidens badrum. Därför tog vi en titt på en av Europas största badrumsmässor i Cersaie även detta år.

Baderomsdesign og interiørtrender fra Cersaie 2024. Marmormøbel og speil i organiske former, samt armatur i kobber trender

Naturliga toner och material

Naturfärger som beige och grått dominerar fortfarande, och särskilt marmor och travertin användes flitigt på stora ytor i form av kakel, även på badkar och tvättställ i massiv sten. Dessa material var genomgående i nästan alla utställningar och bidrog till att skapa ett exklusivt och tidlöst uttryck. Ljusa naturfärgade ytor, särskilt i beige och ljusgrå toner, kombinerades ofta med marmor eller andra mönstrade material för att skapa en känsla av tyngd och lyx.

Vi såg även en hel del trä, både på badrumsmöbler och rummets ytor. Mycket kakel som imiterar trä och var så välgjorda att det var nästan omöjligt att se skillnad från riktigt trä. Kombinationen av marmor och trä, ofta ek eller valnöt, skapar balans mellan lyx och naturlighet, och många utställare kompletterade med detaljer i brons, mässing eller koppar. Detaljer som tillför en subtil värme till rummet och balanserar det minimalistiska med det klassiskt eleganta. Stora kakelformat, upp till 120×278 cm, är en tydlig trend och används för att skapa sömlösa ytor som ger rummet en öppen och luftig känsla.

Blått i centrum, koboltblå dominerade i utställningarna

Blått, och speciellt koboltblått, var en färg som verkligen dominerade på Cersaie 2024. Den användes inte bara på själva mässmontrarnas väggar och konstruktioner, utan var också framträdande i inredningsdetaljer, mönster på kakel, badrumsmöbler och armaturer. Koboltblått användes för att ge liv åt de mer neutrala naturfärgade baserna, och vi såg allt från geometriska mönster till stora, enfärgade ytor.

Flera utställare visade upp ett brett utbud av färgalternativ på armaturer, både i PVD-behandlade och lackerade ytor, som täckte hela färgskalor. Det var tydligt att många ville ge konsumenterna möjlighet att anpassa sina badrum med en personlig touch. Även om blått var den mest dominerande färgen, såg vi också inslag av andra färger som grönt, rosa och varma toner som orange och terrakotta. Blått hade dock överlägset en plats i många montrar och kommer utan tvekan att få en framträdande roll i framtidens badrum.

Lyxiga detaljer och texturspel

En annan stark trend var användningen av textur och lek med olika ytor. Ribbade ytor dök upp både på storformatskakel och möbler, och tillförde en intressant taktil dimension till designen. Denna struktur gav rummet djup utan att kännas överväldigande. Vi såg också tapetinspirerade kakelplattor som användes för att skapa dekorativa väggar med en känsla av textil eller konst. Dessa plattor ger ett estetiskt uttryck som påminner om tapeter, men med hållbarheten hos keramiska material – perfekt för våtutrymmen.

Den klassiska lyxen var starkt representerad genom armaturer i mässing, brons och koppar. PVD-behandlat stål fortsatte att vara en central trend, och vi såg ett brett spektrum av ytbehandlingar, inklusive krom, gun metal/grafit och olika nyanser av svart, både i matt och blank finish. Denna balans mellan det taktila och det lyxiga gav en känsla av exklusivitet, även i de enklaste utställningarna.

Geometriska mönster och organiska former

I kontrast till de mjuka, naturliga tonerna såg vi också en lekfullhet med geometriska mönster och organiska former. Många utställare kombinerade storformatsplattor med geometriska mönster som fyrkanter eller rutor, eller plattor lagda i fiskbensmönster. Tillsammans med dessa strama geometriska mönster dök det upp flera organiska former, som ovala speglar, rundade hörn på möbler och välvda dörröppningar som gav rummen ett organiskt flöde och ett inbjudande uttryck.

Denna blandning av strama linjer och mjuka kurvor har redan tagit ett grepp om inredningsvärlden, och badrumsdesign verkar följa samma riktning. Resultatet är en intressant kombination av det moderna och det klassiska, där kontrasterna samspelar för att skapa visuell balans.

Dolda lösningar och hållbarhet

Dolda och kamouflerade lösningar hade en framträdande roll på mässan. Detta är lösningar som redan har ökat i popularitet här i Sverige, och det är tydligt att denna trend kommer att fortsätta växa. Kakelbeklädda duschlösningar och dolda golvbrunnar skapar ett rent och minimalistiskt uttryck, samtidigt som de är både praktiska och eleganta.

När det gäller hållbarhet var det kanske mindre fokus på detta än förväntat, men flera utställare presenterade kakelplattor gjorda av återvunnet material. Keramikens hållbarhet lyftes också fram som en hållbar aspekt – de har lång livslängd, vilket minskar behovet av frekventa byten och bidrar till mer miljövänliga lösningar.

Kommer dessa trender att slå i Norden?

Även om vi ofta håller oss till det trygga och neutrala här i Norden, ser vi en större vilja att lägga till mer personliga och färgglada detaljer. Blått kanske tar lite tid innan det slår igenom fullt ut i svenska badrum, men vi ser redan tendenser till att fler vågar experimentera med färger, särskilt i form av accenter och detaljer.

Hållbara och dolda lösningar är något vi redan ser på den svenska marknaden, och vi förväntar oss att se ännu mer av detta framöver. Modulära lösningar, såsom möjligheten att anpassa badrumsmöbler och golvbrunnar, gör det enklare för människor att sätta sin egen prägel på rummet utan att behöva genomföra stora renoveringsprojekt.

En kort summering

Cersaie 2024 visade oss att badrumsdesign är i ständig utveckling, men med en tydlig balans mellan det trygga, tidlösa och det mer lekfulla och djärva. Oavsett om du föredrar minimalistiska lösningar eller vill tillföra en färgklick i badrummet, råder det ingen tvekan om att det finns något för alla – både här hemma och internationellt.

Lite bilder från Cersaie

Klicka på bilden för att förstora och bläddra i galleriet: